Voel je je ook weleens zo verdomd alleen in je bedrijf? Dat je er echt helemaal alleen voor staat? Alles moet je zelf doen. Je medewerkers staan er toch anders in. Dus je werkt je te pletter en holt achter je zelf aan. Dag in dag uit. Het is dat je weet waar je het voor doet! Meestal in elk geval…

Zaak aan huis

Zelf ben ik opgegroeid in een echt ondernemersgezien. Ik ken van dichtbij dus die hardwerkende ondernemer die moppert en klaagt over “zijn personeel”. Mijn ouders hadden een installatiebedrijf. We woonden naast de zaak. De hele dag liepen monteurs en leveranciers in en uit. M’n moeder deed de administratie en personeelszaken. Tijdens het eten ging het non stop over ‘de zaak’.

Mijn vader was zo’n ondernemer die zich te pletter werkte. En ‘s avonds altijd nog aan het werk was.

Die euforisch en goedgehumeurd was als hij een mooie opdracht kreeg.

Zich zorgen maakte als de orderportefeuille niet gevuld was. Al die gezinnen die afhankelijk zijn van jou…

En hij maakte zich ook zorgen als de orderportefeuille uitpuilde. Mensen aannemen? Inlenen? Allemaal gedoe. En je moet toch alles zelf weer controleren. Kost nog meer tijd.

Kortom: never a dull moment!

Elke ondernemer of directeur kent het gevoel. Ik moet ook altijd alles alleen doen. De rest heeft toch niet echt hart voor de zaak. Laat mij maar schuiven.

Is delegeren niet echt je ding?

Maar zeg eens heel eerlijk: moet je alles alleen doen?
Of kan je niet anders, omdat delegeren niet echt je ding is? Ze doen het toch anders, en trouwens: jij doet het veel sneller.

Sterker nog: wil je het eigenlijk niet het liefst allemaal alleen doen? Want laten we eerlijk zijn…dan is het succes ook jouw verdienste!

Ik Weet Alles Beter”-ondernemer?

In een van mijn eerste banen was ik veel in gesprek met directeur-eigenaars en ondernemers in het MKB. Er was een probleem op het brede vlak van “de medewerkers”. Die expertise hadden zij zelf meestal niet in huis. Wij wel.

Maar het duurde vaak heel wat uurtjes koffie drinken voordat zo’n IWAB-je besloot het aan ons over te laten. Wat een IWAB is? Ons koosnaampje voor de typische “Ik Weet Alles Beter”-ondernemer.

Hulp vragen is ook een kunst!

Nee natuurlijk ben jij geen IWAB. Sterker nog, je wil heel graag samenwerken. En het lijkt je heerlijk om eens met iemand te – pas op: jeukwoord – sparren. Maar je hebt er simpelweg de tijd niet voor.

Geen wollig gedoe

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik werk heel graag met ondernemers, met mensen in het MKB. Voor mij geen grote corporates. Geen wollig gedoe. Hoe platter hoe beter – als het over de organisatie gaat in elk geval.

En ik vind het altijd interessant om met jou, ondernemer/directeur, te praten over jouw bedrijf. Zodat je je gewoon even wat minder alleen kunt voelen.

Susan Reiner | 06 48108695 | susan@plpd.nl