“Ziek maar lekker uit!” . “Laat maar weten wanneer je er weer bent, ok?”
Dat is dus wat je niét zegt als een medewerker zich ziek meldt.

Na een intensieve MT-dag met een dagdeel over verzuimpreventie vol rollenspellen en nieuwe inzichten was dat wel helder. Confronterend hoe bijna alles wat ze altijd met de beste intenties hadden gezegd, niet de juiste aanpak bleek te zijn. Enthousiast ging iedereen naar huis, vastberaden vanaf nu wel op de juiste manier met zieke medewerkers aan de slag te gaan. En ook eindelijk eens echt te zeggen wat je ergens van vindt. Afspraak is afspraak!


Ken je dat? Helemaal opgeladen en geïnspireerd kom je terug van een hei/bos/strandsessie met je collega’s. Je visie op de organisatie en je eigen rol heb je aangescherpt. Je gaat – zoals afgesproken met je collega’s – feedback geven in het moment. Je spreekt elkaar aan op resultaten. Hard op de feiten, zacht op de relatie – dat was het motto van de dag.

’s Ochtends stap je gehaast op de fiets, kinderen op school afgeleverd, over een kwartier begint je eerste afspraak. Telefoon. Iemand uit je team. “Sorry, ik voel me slecht, denk een griepje, het heerst volgens mij ook”. En voor je het weet zeg je “Ah, wat vervelend voor je. Ziek maar lekker uit. En laat even weten wanneer je er weer bent, ok?”.

Tijdens het MT-overleg een paar dagen later merk je dat je je stoort de rommelige gang van zaken. Niemand is op tijd. Actiepunten zijn niet opgepakt. De sfeer is overigens prima. Moet je er niet wat van zeggen? Je aarzelt. Op zich hebben jullie het afgesproken, laatst tijdens die heidag met die externe partij. Prima dag was dat, echt leerzaam. Maar je wilt ook niet die zeikerd zijn. Als de sfeer nou niet goed zat, dan zou je zeker wat zeggen. Maar zeuren dat een vergadering niet efficient verloopt. Ach. Laat ook maar.

Herkenbaar? Voor mij wel.

Leerrendement. Transfer. 70-20-10. Allemaal hot topics in de wereld van learning & development. Met als rode draad: hoe haal je echt resultaat uit trainingen en opleidingen. En draag je daarmee dus bij aan betere organisatieresultaten.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen 70% van hun kennis en vaardigheden halen uit de praktijk. Dus gewoon werken, ergens tegenaanlopen, oefenen, ervaren en weer opnieuw proberen. 20% leren mensen in interactie met anderen, een collega of een coach. Uiteindelijk leren mensen maar 10% via de ‘formele weg’. Dus door een cursus te volgen of een boek te lezen over een bepaald onderwerp.

Interessant gegeven? Laten we zeggen dat zo’n heidag bij die 20% hoort: leren in interactie met anderen en een coach.

Hoe gaaf zou het niet zijn om dat leereffect uit te breiden? Door te ervaren en te oefenen in de praktijk. Dat er iemand meekijkt en meedoet en je scherp houdt op wat je je had voorgenomen. En op de afspraken die je met elkaar hebt gemaakt. Een beetje als zo’n externe begeleider op die heidag, maar dan aanwezig op de werkvloer. Met als extra voordeel dat de volgende heidag nog effectiever en op maat wordt ingericht.

Zoiets moet toch al bedacht zijn…?!

Nee?

Dan gaan wij het doen!

Samen werkten wij al met veel plezier in de combinatie ‘binnen’ (Susan) en ‘buiten’ (Arienne). Dit leverde de organisatie zoveel op, dat we besloten hebben deze succescombinatie voort te zetten.

We wisselen graag met je van gedachten over onze succescombinatie!

Arienne Klijn (06 50 214 987 of ak@dfgweb.nu)

Susan Reiner (06 48 108 965 of susan@plpd.nl)