Nee, natuuurlijk niet!

Complete onzin, zo’n jaarplan. Het loopt toch nooit zoals je verwacht, zo’n jaar. Daarbij heb je voor het eerste halfjaar de orderportefeuille aardig vol, en wat je wil verdienen weet je ook wel zonder plan. Die omzet komt wel goed. De markt trekt ook aan, dus het kan alleen maar beter gaan.

De afgelopen maanden was het ook veel te druk om je bezig te houden met plannen schrijven. Het ligt je trouwens ook niet echt. Schrijven. Daarvoor ben je toch geen ondernemer geworden?

Herkenbaar?

Jazeker. Ook voor mij. Een van mijn opdrachtgevers lachtte me begin 2014 uit toen ik naar hun jaarplan vroeg. Volgens mij een logische stap nu we samen hun missie en strategie hadden vastgesteld en uitgestippeld. Maar dat was echt niet nodig. Met 2 van hun grote klanten was het jaar al bijna binnen, en er liepen nog een aantal contracten door. 2014 kon weleens hun topjaar worden! Tot de boycot van groente en fruit uit Europa door Rusland van kracht werd. De export stortte in. En daarmee stortte de business van mijn opdrachtgever ook in. Eind 2015 was het personeelsbestand gehalveerd, stond hun pand voor de helft leeg en de parkeerplaats vol met ongebruikte lease-auto’s.

En met een jaarplan was dit niet gebeurd?

Ja. Dat durf ik best te zeggen. Die boycot door Rusland wel natuurlijk, maar de desastreuze gevolgen voor het bedrijf en de medewerkers waren (zeker deels) te voorkomen.

Met een plan breng je in kaart hoe je klantenbestand eruit ziet, denk je na over potentiële risico’s. In dit geval de Oekraïne crisis…

Je weet waar je drukke en slappe perioden zitten, en kunt daar je (personeels)planning, inkoop en inhuur op aanpassen. Je weet ook wanneer je extra gas moet geven op acquisitie.

Risico’s voorkomen dus?

Met een plan doe je meer dan dat. Je geeft ook richting aan je onderneming. Je neemt het heft in eigen handen. Zodat je niet (alleen) wordt geleefd door de waan van de dag. Je zorgt dat medewerkers weten wat er van hen wordt verwacht. En je kunt samen het succes vieren als je de beoogde resultaten behaalt. Of tijdig bijsturen als het tegenvalt… Met een plan vergroot je de kans dat je je ideeën en doelen verwezenlijkt. Omdat je keuzes maakt en omdat je afspraken met jezelf maakt. Je neemt eigenaarschap voor je onderneming en geeft het goede voorbeeld aan je medewerkers.

Geen tijd? Geen zin? Niks voor jou? Wat helpt is om met een onafhankelijk iemand te sparren over jouw jaarplan. Iemand die jou kritische vragen stelt over jouw bedrijf. Die jou laat zien wat er heel bijzonder is aan jouw bedrijf. En ook waar jouw blinde vlek zit.

Wil je een keer vrijblijvend praten over jouw plannen voor 2017? Ik kom graag een keer langs!
Susan Reiner | susan@plpd.nl | 06 48108965